Wereldkampioenschappen Rodelen in Königssee

Deze kampioenschappen waren oorspronkelijk gepland in Whistler, Canada en werden vanwege Covid 19 verlegd naar Königssee, een technische baan met veel uitdagingen.

Atlete Daria Obratov uit Split, 31 jaar, die voor Nederland uitkomt is erin geslaagd zich te kwalificeren. Sinds afgelopen jaar oefent Daria Obratov haar sport uit in een overeenkomst met het Russische team; een Partnerschap zoals de FIL het noemt, de Internationale bond voor het rodelen. Dit is een constructie die is opgezet om opkomende landen de mogelijkheid te bieden organisatorische en technische know how op te doen van rodel bonden met meer ervaring. De Russische coaches geven aan dat Daria er steeds beter in slaagt om constante runs te maken en langzaam gewend begint te raken aan de nieuwe Russische slee die technisch anders is opgezet dan bijvoorbeeld de Duitse of Oostenrijkse slee; scherpere ijzers, iets harder om te sturen, maar zeker ook op technisch hoog niveau. Dit konden we onder andere zien bij Roman Repilov die ermee is geslaagd om wereldkampioen te worden. 

Daria mocht met de startnummer 42 deelnemen aan de eerste run. (De tweede was gereserveerd voor de snelste 20). Zij placeerde zich op de 36e plaats in een veld van 45 dames waarin 23 landen zich hadden aangemeld. De eerste vier plaatsen gingen naar het Duitse team met als winnares Julia Taubitz.

Daria was redelijk tevreden over de run, maar niet over de tijd, zij denkt dat ze nog meer afdalingen nodig heeft met de Russische slee. Toch heeft ze zich weten te plaatsen voor de deelneemsters uit de landen Korea, Ierland, Moldavië, Taipei, Roemenië, Rusland en Oekraïne. Een grote tegenvaller in het begin van het seizoen was het feit dat ze samen met Dania niet konden deelnemen aan de eerste 4 weken training in Rusland vanwege de Covid maatregelen. Daria is blij dat zij Nederland mocht representeren tijdens deze WK, ze ziet het tevens als een mooie kans om deze sport in Nederland meer bekendheid te geven. Dit zeker ook door de medewerking van de journalist Rob Geurts, oud bobsleer die heel enthousiast zijn relaas deed over de rodel-, bob-, en skeletonsport. Tijdens de uitzending op Eurosport Nederland moedigde hij geïnteresseerden aan om zich aan te melden bij de BSBN.