Olympische eisen bekend

NOC*NSF heeft, in aanloop naar de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing, nieuwe eisen vastgesteld voor de sporters van de Bob en Sleebond Nederland. Een Top 12 in de eindstand van de IBSF-ranglijst geeft recht op een Olympisch startbewijs. Dat geldt eveneens voor plaats 13 tot en met 20, met daarbij tenminste éénmaal een Top 8-notering. Eindigt een sporter tussen 21 en 30 in de eindstand, dan moeten daar twee Top 8-noteringen in een wereldbeker tegenover staan, om in aanmerking te komen voor een ticket naar Beijing.

In het huidige “Corona-seizoen” wordt geen wereldbekerklassement opgemaakt. Om te kunnen voldoen aan de genoemde eisen, moet goed worden gepresteerd in het wereldbekerseizoen dat begint op 1 oktober 2021 en eindigt op 16 januari 2022. Dan worden de Olympische nominaties voor de sporters van de BSBN bekend gemaakt. Alleen het Wereldkampioenschap, dat de skelettonners en bobsleeërs begin februari afwerken in het Duitse Altenberg, telt in dit seizoen mee om een Top 8-positie te behalen. 

Technisch Directeur Vincent Kortbeek van de BSBN, die namens de sporters met NOC*NSF onderhandelde over de nieuwe kwalificatie-eisen: “Dit biedt onze sporters meer kansen om zich te plaatsen voor Beijing. We denken dat deze eisen ook meer passen bij onze sport, omdat de omstandigheden soms een grote negatieve invloed kunnen hebben. Eerder kon je je geen misser veroorloven. Bij de vorige Spelen was een Top 12-klassering op de IBSF-ranglijst de enige eis en ontbraken mogelijkheden zoals die er nu wel zijn, met bijvoorbeeld een Top 8-klassering als je tussen 13 en 20 eindigt op de ranglijst.”

Skeletonster Kimberley Bos, die dit World Cup-seizoen al regelmatig op het podium eindigde, is blij met de nieuwe voorwaarden: “Het geeft meer ruimte. Je bent minder afhankelijk van de omstandigheden en dat maakt het allemaal wat relaxter.” Kimberley Bos noemt een eerdere World Cup-wedstrijd in december 2017 in Winterberg als voorbeeld: “Ik kreeg daar met veel sneeuw te maken en kon daardoor een goed resultaat vergeten. Dat kan ook in het nieuwe seizoen gebeuren en invloed hebben op je eindstand, maar als ik vervolgens wel op andere plekken een Top 8 kan scoren, kan ik alsnog richting Beijing. De eerste mogelijkheid dient zich bij de Wereldkampioenschappen in Altenberg aan en die kans ga ik natuurlijk met twee handen aangrijpen.”