Atleten

Ivo de Bruin

Piloot

Geboortedatum: 07-03-1986

Calgary

Ivo de Bruin is geboren te Uithoorn en is afgestuurd als personal trainer aan het ROC Amsterdam. Ivo is op 6-jarige leeftijd begonnen met atletiek. Al snel kwam hij erachter dat hij hordenlopen en discuswerpen erg leuk vond. Hij is meerdere malen Nederlands Kampioen geworden met het onderdeel discuswerpen. Na verschillende top 3 klasseringen bij het hordenlopen en discuswerpen, heeft Ivo deelgenomen aan een aantal interlands.

Hij is na plaatsing voor het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF), afgereisd naar Parijs om een 10e plaats op te halen op het onderdeel discuswerpen. Na de atletiek is hij in het seizoen 2007/2008 begonnen met bobsleeën. Eerst als remmer bij bobteam Kortbeek en vanaf seizoen 2010 als bobslee piloot. Ivo is getrouwd met Canadese bobsleester Christine, in februari 2019 nummer 3 op de Wereldkampioenschappen in Whistler (Canada). Zijn ambitie is om Nederland te vertegenwoordigen tijdens Olympische Spelen in Beijing.

Janko Franjic

Remmer

Geboortedatum: 19-03-1994

Breda

Janko is in 2011 op 17-jarige leeftijd begonnen met Olympisch gewichtheffen. Hij is hier uiteindelijk 8-voudig nationaal kampioen mee geworden in Bosnië & Herzegovina, het geboorteland van zijn ouders. Verder heeft hij ook meerdere malen in Nederland op de nummer 1 positie in de ranglijsten gestaan. De combinatie van het opbouwen van een maatschappelijke carrière en het feit dat gewichtheffen een doping gevoelige sport is hebben hem destijds doen besluiten om het gewichtheffen niet op verder op wereldniveau te gaan beoefenen. Zijn drang om toch uit te blinken in de sport bleef. Als 4-jarig mannetje heeft hij zijn vader mee zien doen aan de Olympische Spelen in het bobsleeën, sindsdien heeft hij een doel, meedoen aan de Olympische Spelen! Hij heeft dan ook niet veel later, in 2016 besloten om contact op de nemen met de BSBN. Zijn capaciteiten waren meteen duidelijk, nadat hij was uitgenodigd om een training bij te wonen. Nog datzelfde jaar werd hij

Dennis Veenker

Remmer

Geboortedatum: 23-08-1992

Heerenveen

Als 6-jarig jongetje kwam Dennis terecht op een atletiekbaan, hij was meteen verkocht! Naarmate hij ouder werd, begon zijn passie voor de atletiek alleen maar verder te groeien. Hij pakte alles snel op wat hem erg gedreven maakte om nog verder te leren.

Toen hij samen met zijn familie op vakantie ging naar Finland, om daar de WK atletiek
bij te wonen, zag hij Rens Blom goud winnen op het onderdeel polsstokhoogspringen, dat wilde hij gaan doen! Na een aardige carrière met het meerkamp/polsstok combineren vond hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. Toen er opeens een bobslee piloot langs de kant stond bij het NK, die potentie in hem zag al remmer. Dat leek hem de perfecte nieuwe uitdaging en hij ging het avontuur aan. Het reizen, het teamgevoel, de adrenaline, het teamwork, het vertegenwoordigen van Nederland en de combinatie van kracht en snelheid vindt hij geweldig aan het bobsleeën. Zijn ambitie is om het aller beste uit zichzelf en zijn teamgenoten te halen.

Joost Dumas

Remmer

Geboortedatum: 04-01-1995

Eindhoven

Tot en met 2018 is Joost actief geweest binnen de atletiek op de onderdelen kogelslingeren, kogelstoten en discuswerpen. Het kogelslingeren was zijn specialiteit, waarbij hij van 2010 t/m 2018 met de Nederlands kampioenschappen heeft meegedaan.


Naast het beoefenen van de werponderdelen is hij zich de laatste twee jaar steeds verder toe gaan leggen op het sprinten. In 2016 maakte hij voor het eerst kennis met het bobsleeën tijdens een bezoek aan een wedstrijd in Winterberg. Hier werd zijn interesse in de sport gewekt: de snelheid en de benodigde kracht spraken hem aan. Gezien zijn achtergrond in de atletiek heeft ook Joost een enorm sterke basis voor de bobsleesport. Joost heeft die zomer de kans gekregen om zichzelf te laten zien tijdens een trainingsweekend. Hier toonde hij te beschikken over voldoende capaciteit waardoor hij niet veel later zijn eerste training afwerkte met team De Bruin in Calgary. De adrenaline, snelheid en de explosie van kracht is wat hem aanspreekt in de sport. Hij voelt zich helemaal thuis in het team dankzij de geweldige sfeer.

Jelen Franjic

Remmer

Geboortedatum: 12-06-2000

Breda

Jelen is de jongere broer van Janko en tevens rookie in het team. Ook hij is heel zijn leven
al ontzettend sportief en wil in de voetsporen van zijn vader treden. Hij is zijn sportcarrière begonnen met voetbal en is daarna overgestapt naar atletiek. In de atletiek is hij in 2019 5e geworden op het NK junioren bij de 200m sprint. Naast atletiek doet hij ook veel aan gewichtheffen/krachttraining samen met zijn broer Janko. Hij heeft vol trots en spanning de wedstrijden van zijn broer gevolgd. Soms achter de tv en soms was hij live aanwezig. De adrenaline, snelheid en de mensen die hij heeft ontmoet tijdens het volgen van zijn broer hebben hem doen besluiten om volop te gaan trainen voor het bobsleeën. Zijn doel was om samen met zijn broer geselecteerd te worden voor bobteam de Bruin. Het harde trainen heeft zijn vruchten afgeworpen waardoor hij geselecteerd is voor het team. Zijn uiteindelijke droom is een Olympische medaille, het liefst goud.

Toen hij samen met zijn familie op vakantie ging naar Finland, om daar de WK atletiek
bij te wonen, zag hij Rens Blom goud winnen op het onderdeel polsstokhoogspringen, dat wilde hij gaan doen! Na een aardige carrière met het meerkamp/polsstok combineren vond hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. Toen er opeens een bobslee piloot langs de kant stond bij het NK, die potentie in hem zag al remmer. Dat leek hem de perfecte nieuwe uitdaging en hij ging het avontuur aan. Het reizen, het teamgevoel, de adrenaline, het teamwork, het vertegenwoordigen van Nederland en de combinatie van kracht en snelheid vindt hij geweldig aan het bobsleeën. Zijn ambitie is om het aller beste uit zichzelf en zijn teamgenoten te halen.

Kimberley Bos

Skeleton

Geboortedatum: 07-10-1993

Ede

In 2009 kwam ik per toeval in aanraking met de sleesporten. Bij een sportdag in Ede was er een bobslee-startbaan. Ik bleek talent te hebben. Ik heb drie jaar in de bobslee gezeten, met als hoogtepunt een bronzen medaille op de Jeugd Olympische Spelen in 2012. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar een éénpersoons slee, de skeleton. Fysiek gezien ligt het skeleton mij nóg beter en die keuze heeft al z’n vruchten afgeworpen, want inmiddels ben ik, na mijn deelname in 2018, de eerste Nederlandse skeletonster op de Olympische Winter Spelen!

De droom

Mijn droom is om de beste skeleton atlete van de wereld te worden. Met mijn 8ste plaats op de Olympische Spelen in PyeongChang 2018 ben ik al goed op weg. Maar blijf mij focussen om die prestatie te kunnen verbeteren en mijn droom te realiseren!

Vrije tijd

Ik ben in februari 2016 afgestudeerd als fysiotherapeut en werk inmiddels voor Fysio-med Bravenboer in Ede. Ook geef ik les aan de jonge meiden van turnvereniging, Exalto Sport. Turnen is de sport die ik als eerste beoefende. Zelf doe ik dit al jaren niet meer, maar ik vind het wel enorm leuk om bij de vereniging betrokken te blijven en jongeren te motiveren om lekker te bewegen!

Daria Orbatov

Rodelen

Geboortedatum: 12-12-1989

Zagreb

Daria Obratov is geboren in Split en van jongs af aan erg geïnteresseerd in sport, ze heeft dan ook een bachelor sportwetenschappen afgerond. Van haar 5e tot haar 11e heeft ze aan atletiek gedaan, daarna is ze gaan handballen. In het handbal heeft ze een uitnodiging gehad voor het nationale junioren handbalteam van Kroatië. In 2004 heeft ze tijdens een handbalwedstrijd een vervelende blessure opgelopen aan haar knie met 8 operaties tot gevolg. Op haar 19e heeft ze kennis gemaakt met rodelen waar ze in 2018 de eerste deelneemster was voor Kroatië bij de Olympische Spelen in deze discipline. In oktober 2018 heeft ze de beslissing gemaakt om voor Nederland uit te komen in het rodelen. Haar doel is om nog een keer deel te nemen aan de Olympische Spelen.

Haar beste resultaten zijn:
27e Olympische Spelen 2018 in PyeongChang (KOR), 
15e plaats Europese kampioenschap 2016 in Altenberg (GER), 
16e plaats World Cup 2016 in Sochi (RUS)

Dania Orbatov

Rodelen

Geboortedatum: 11-02-1997

Split

Dania is geboren in Split en volgt dezelfde studie die haar zus heft gevolgd, namelijk sportwetenschappen. Ze was 10 jaar lang een balletdanseres in het Nationale Kroatische theater, totdat ze op haar 16e in aanraking kwam met het rodelen dankzij haar zus Daria. Na deze ontmoeting met de sport was ze meteen verkocht en dit had natuurlijk een grote impact op haar leven. Zo begon ze met gewichtheffen als onderdeel van haar trainingen voor het rodelen. Ook daar bleek ze talent te hebben. Al snel werd ze Kroatisch kampioen gewichtheffen en recordhouder bij de junioren. In Oktober 2018 heeft ze samen met haar zus de overstap gemaakt van de Kroatische bond naar de Nederlandse bond. Haar grote droom is om deel te nemen aan de Olympische Spelen.


Haar beste resultaten zijn:
9e plaats World Cup junioren 2015 in Lillehammer (NOR) 
12e plaats World U23-World Championships 2019 in Winterberg (GER).

Wicher Nijkamp

Skeleton

Geboortedatum: 29-01-1992

Vlissingen

Wicher is rond zijn 8e begonnen met atletiek. Met veel meerkampen in de benen en armen is hij zich in 2009 gaan focussen op hordelopen en sprinten. Dit heeft geresulteerd in meerdere podiumplaatsen op Nederlandse Kampioenschappen en vele top 8 klasseringen.In 2015 is hij benaderd door de BSBN om eens in te stappen in een bobslee. Dit beviel hem enorm! Zo heeft hij het seizoen als remmer gefungeerd. Helaas brak hij in mei 2016 zijn enkel en moest hij zo al het sporten noodgedwongen on-hold zetten. Nadat hij weer was hersteld is hij meegegaan op een push-trainingskamp in Winterberg in 2018 waar hij voor de eerste keer een skeleton slee duwde. Dit vond hij zo tof om te doen dat hij het heft in handen genomen heeft om dit verder te ontwikkelen.

Still learning but a lot has improved and is yet to improve!

Karlien Sleper

Piloot

Geboortedatum: 11-01-1993

Zoetemeer

Karlien is door haar familie terecht gekomen als atlete in de atletiekwereld. Vanaf kleins af aan was ze te vinden op de atletiekbaan, vanaf haar 7emocht ze trainen bij atletiekvereniging AV’34 in Apeldoorn. Vanaf haar 17e is ze naar Zoetermeer gegaan voor haar trainingen op het onderdeel speerwerpen. Tegelijkertijd studeerde ze Psychomotorische therapie in Zwolle. Veel reizen, maar ook veel trainen. In 2013 heeft ze voor het eerst een bobsleetraining geprobeerd voor het Nederlands development team als remster. Twee jaar heeft ze voor Nederland als remster gesleed, daarna 1 jaar voor Oostenrijk als remster. Sinds 2018 heeft ze zelf de stuurtouwen in handen genomen en neemt deel als eerste Nederlandse monobobster aan internationale wedstrijden.